miercuri, 7 mai 2008

Bataia este rupta din rai, Imitatia si Diferentele dintre femei si barbati in privinta moralitatii

Zilele acestea m-am pus in situatia de studia, indeosebi in scop didactic, o seama de teorii referitoare la DEZVOLTAREA MORALA.
Si cele mai interesante informatii care s-au desprins din acestea, pe care doresc sa le punctez pentru a le dezbate mai apoi sunt urmatoarele:
1. S-au identificat doua tipuri contrastante de disciplina utilizate de parinti in cazul copiilor:
- folosirea „inductiilor”, adica tehnicile de disciplina, care incurajeaza copilul sa reflecteze asupra comportamentului sau si sa ia in considerare efectul lucrului „rau” facut celorlalte persoane;
- disciplina de tipul „afirmarea prin putere”, care implica utilizarea fortei, amenintarilor si eliminarea privilegiilor.
Ca si efecte a celor doua tipuri s-a constatat ca utilizarea frecventa a inductiilor dezvolta o personalitate care se comporta moral chiar si atunci cand nu exista o presiune din partea altora (pentru a determina aceasta conduita) si care probabil va avea sentimente de vinovatie puternice atunci cand persoana incalca regulile, pe cand utilizarea tehnicilor de afirmare prin forta, de catre parinti, este asociata cu indivizii care se comporta moral numai pentru a evita pedeapsa.
2. Daca un copil observa un alt copil comportandu-se agresiv si nu este pedepsit, exista o probabilitate crescuta ca acel copil sa se comporte, de asemenea agresiv;
3. Exista doua orientari morale distincte: dreptatea si grija fata de cineva, orientari care se bazeaza pe doua principii:
- nu trebuie sa te comporti nedrept cu ceilalti (dreptatea);
- nu trebuie sa ignori pe cineva aflat in nevoie (grija fata de ceilalti).
In cazul adultilor s-a observat o tendinta a barbatilor de a folosi rationamentul „drept” si a femeilor de a folosi rationamentul de tipul „grija fata de ceilalti”.

Desi aceste trei perspective sunt suficient de interesante si pline de semnificatii si sensuri incat as putea sa inchei in acest moment nu rezist tentatiei de a face o mica radiografie a situatiei in cazul poporului pe care il reprezint, cu sau fara voia mea.
Incep prin a-mi manifesta admiratia si respectul fata de persoanele care au avut parte in copilaria lor de parinti „inductivi” si care nu fac discriminari de gen alegand, in functie de situatie, sa-si manifeste latura masculina si/sau feminina in ceea ce priveste moralitatea.
Cu cativa dintre ei, foarte putini, am avut de a face si ii cunosc, dar pe marea majoritate nici nu o sa am ocazia sa-i intalnesc vreodata si de aceea tin sa le multumesc sincer.
Insa in societatea „democratica” romaneasca, promovata prin toate mijloacele de comunicare moderne si ma refer in special la asa-numita „mass-media” (a carei copii cei mai de pret sunt „rating”-ul si „audienta” in sensul gasirii de mijloace eficiente de crestere a acestora) situatia se prezinta astfel incat bietii specialisti care au intreprins diverse studii si si-au batut capul sa formuleze o serie de teorii si concluzii (printre care si cele trei prezentate anterior) ar ramane perplecsi, de-a dreptul, si s-ar abtine sa mai faca asemenea speculatii deplasate.
Preluand conceptele de basm la care am facut referire as putea spune ca, in cel mai bun caz, poporul roman este un popor de orfani de ambii parinti, care nu cunosc conceptul de „pedeapsa” iar „moralitatea”, etimologic vorbind, este un cuvant compus din alaturarea a alte doua cuvinte: „moarte” si „realitate”, adica, inseamna un fel de „realitate mortala” sau cel mult „realitate morbida”. In cazul in care totusi au existat parintii cu pricina, ori erau prea preocupati cu munca, care le lua tot timpul, ori erau indeosebi plecati in vacanta.
Singurul principiu care functioneaza de minune este acela al imitatiei, dupa exemplul: „ia uite ce a facut aia/ala !” urmat de intrebarea profund filosofica: „de ce nu as face si eu la fel”?
Imbracand macar pentru o clipa haina specialistului trebuie sa recunosc ca exista aspecte care trebuie musai reformulate: intr-o societate in care, in general, „bataia este rupta din rai” iar pedeapsa stabilita intentionat (prin lege) la un nivel confuz, oamenii s-au reintors la origini luand forma parameciului (daca nu ma insel acesta fiind asexuat) inmultindu-se printr-o noua forma, si anume, imitatia (ca un fel de clonare dar mai rapida si superficiala).
PE ZEUS, CE MULT AM EVOLUAT !